Sushi to popularny i lubiany przysmak pochodzący z kuchni japońskiej. Miłośnicy tej niecodziennej potrawy delektują się wieloma smakami ukrytymi w różnego rodzaju „rolkach”. Wielu konsumentów oddaje się przyjemności spożywania potrawy w specjalnych, klimatycznych restauracjach, gdzie posiłek przygotowywany jest przez sushi masterów. Inni wolą sporządzić przekąskę sami, wykorzystując ulubione produkty i dodatki. Jakie rodzaje sushi spożywane są przez pasjonatów? Jak wykonać własne sushi? Jakie przedmioty potrzebne są do wykonania dania?

Rodzaje sushi.

Japońskie przysmaki to tworzone z pasją produkty, których połączenie wywołuje przyjemne uczucie smakowe i estetyczne. Specjalnie stworzony zestaw do sushi pozwala przygotować wiele rodzajów potraw w sposób prawidłowy, zgodnie z zasadą i praktyką „ludzi wschodu”.

Do najpopularniejszych typów sushi zalicza się:

  • maki – najbardziej popularna rolka, przystawka z wieloma odmianami:
    • hosomaki,
    • futomaki,
    • uramaki,
  • nigiri – porcja ryżu przykryta kawałkiem surowej ryby lub innym dodatkiem,
  • gunkan – łódeczki ryżowe owinięte w glony,
  • sashimi – kawałki ryby pokrojone w kostkę lub paski,

Jak sporządzić sushi?

Do sporządzenia pysznego i estetycznego sushi przydatny jest zestaw do sushi dzięki, któremu cała przystawka zachowa odpowiedni kształt i konsystencję. Elementy znajdujące się w przyborniku przeznaczone są do wykonywania konkretnych zadań z zastosowaniem odpowiednich produktów. Zestaw do sushi składa się z:

  • deski,
  • rolki bambusowej,
  • pałeczek,
  • itp.

Ponadto zestaw do sushi to specjalnie przygotowane artykuły, które ułatwiają spożywanie przysmaku, a także pozwalają na atrakcyjna prezentację poszczególnych przepisów.

Oryginalne i najwyższej jakości naczynia ułatwiają podanie danie, a dzięki specjalnym produktom możliwe jest komfortowe dzielenie się przysmakiem z innymi. Rozbudowany komplet zawiera: tackę, talerzyki, pałeczki, naczynia na sosy, miseczki, patyczki, sosy, wiele innych elementów dodatkowych. Zestawy kompletowane są dla 2-nawet 8 osób, a spożywanie odpowiednie przygotowanych rolek ułożonych na klimatycznych naczyniach wzbudza wyobraźnię i podkręca walory smakowe i odczucia emocjonalne.

Jak przygotować własnoręcznie sushi za pomocą przyborów zamieszczonych w zestawie?

Przygotowanie sushi to żmudna i precyzyjna praca. Tradycyjny przysmak przyrządza się w następujący sposób.

Na rozłożonej rolce bambusowej należy umieścić przezroczystą folię spożywczą. Kolejno ułożyć specjalne glony do sushi, a na nim umieścić wcześniej przygotowany ryż. Warstwę ryżu przykryć ulubionymi dodatkami ułożonymi w sposób regularny. Całość powoli zawijać w ściśniętą rolkę, używając maty bambusowej. Po uformowaniu wałka, pokroić sushi na małe kawałki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *