
Sushi to popularny i lubiany przysmak pochodzący z kuchni japońskiej. Miłośnicy tej niecodziennej potrawy delektują się wieloma smakami ukrytymi w różnego rodzaju „rolkach”. Wielu konsumentów oddaje się przyjemności spożywania potrawy w specjalnych, klimatycznych restauracjach, gdzie posiłek przygotowywany jest przez sushi masterów. Inni wolą sporządzić przekąskę sami, wykorzystując ulubione produkty i dodatki. Jakie rodzaje sushi spożywane są przez pasjonatów? Jak wykonać własne sushi? Jakie przedmioty potrzebne są do wykonania dania?
Rodzaje sushi.
Japońskie przysmaki to tworzone z pasją produkty, których połączenie wywołuje przyjemne uczucie smakowe i estetyczne. Specjalnie stworzony zestaw do sushi pozwala przygotować wiele rodzajów potraw w sposób prawidłowy, zgodnie z zasadą i praktyką „ludzi wschodu”.
Do najpopularniejszych typów sushi zalicza się:
- maki – najbardziej popularna rolka,
przystawka z wieloma odmianami:
- hosomaki,
- futomaki,
- uramaki,
- nigiri – porcja ryżu przykryta kawałkiem surowej ryby lub innym dodatkiem,
- gunkan – łódeczki ryżowe owinięte w glony,
- sashimi – kawałki ryby pokrojone w kostkę lub paski,
Jak sporządzić sushi?
Do sporządzenia pysznego i estetycznego sushi przydatny jest zestaw do sushi dzięki, któremu cała przystawka zachowa odpowiedni kształt i konsystencję. Elementy znajdujące się w przyborniku przeznaczone są do wykonywania konkretnych zadań z zastosowaniem odpowiednich produktów. Zestaw do sushi składa się z:
- deski,
- rolki bambusowej,
- pałeczek,
- itp.
Ponadto zestaw do sushi to specjalnie przygotowane artykuły, które ułatwiają spożywanie przysmaku, a także pozwalają na atrakcyjna prezentację poszczególnych przepisów.
Oryginalne i najwyższej jakości naczynia ułatwiają podanie danie, a dzięki specjalnym produktom możliwe jest komfortowe dzielenie się przysmakiem z innymi. Rozbudowany komplet zawiera: tackę, talerzyki, pałeczki, naczynia na sosy, miseczki, patyczki, sosy, wiele innych elementów dodatkowych. Zestawy kompletowane są dla 2-nawet 8 osób, a spożywanie odpowiednie przygotowanych rolek ułożonych na klimatycznych naczyniach wzbudza wyobraźnię i podkręca walory smakowe i odczucia emocjonalne.
Jak przygotować własnoręcznie sushi za pomocą przyborów zamieszczonych w zestawie?
Przygotowanie sushi to żmudna i precyzyjna praca. Tradycyjny przysmak przyrządza się w następujący sposób.
Na rozłożonej rolce bambusowej należy umieścić przezroczystą folię spożywczą. Kolejno ułożyć specjalne glony do sushi, a na nim umieścić wcześniej przygotowany ryż. Warstwę ryżu przykryć ulubionymi dodatkami ułożonymi w sposób regularny. Całość powoli zawijać w ściśniętą rolkę, używając maty bambusowej. Po uformowaniu wałka, pokroić sushi na małe kawałki.